Pájův blog

MSI EX620X – výměna větráčku

Po půl roce od čištění větráčku mého notebooku se opět objevily podivné zvuky, které mě rušily při mé usilovné práci. Po pečlivé úvaze jsem se rozhodl ho tentokrát nečistit, ale rovnou vyměnit za nový. Sehnat náhradní větráček do notebooku není jednoduché. Naštěstí existují vetracky.cz, kde jsem sehnal typ, který jsem potřeboval.

Samotná výměna probíhala podobně jako čištění. Odmontoval jsem celou konstrukci chlazení ke které je větráček přidělaný a vyměnil jsem ho za nový. Očistil jsem všechny dotykový plochy, natřel jsem je novou pastou a zase jsem všechno namontoval zpátky.

Po zapnutí počítače jsem slyšel krásné ticho. Rozhodl jsem se provést nějaký zátěžový test pomocí nějaké náročnější hry abych viděl, jak kvalitně bude nový větráček chladit. Po několika minutách jsem stále slyšel krásné ticho, ale klávesnice začínala být neobvykle horká. Proto jsem si spustil program ukazující teplotu uvnitř notebooku. Vzhledem k teplotě 90 °C mi došlo, že větráček asi tak úplně nevětrá.

Po opětovném rozebrání a zkoumání závady jsem objevil problém. Lopatky nového větráčku jsou o kousek delší než u starého a proto dřeli o krycí plech. Jako řešení nakonec stačilo podložit plech podložkami ze stavebnice Merkur. Tím sice vznikla mezera, která není ideální, ale nic už nedře a všechno bez problémů funguje.

výměna větráčku notebooku

výměna větráčku notebooku

výměna větráčku notebooku

výměna větráčku notebooku

výměna větráčku notebooku