Pájův blog

Konec Google Reader

V posledních dnech je toho plný internet. Google se chystá 1. července ukončit Google Reader. Webovou čtečku RSS. Všude se teď objevují seznamy nejlepších alternativ a návody jak do těchto alternativ exportovat své odběry z Readeru. Také jsem přemýšlel co začít používat. Protože už nechci online službu, hledal jsem nějaký program. Napřed jsem zkoušel Thunderbird, který už mam stejně nainstalovaný, ale ten nemá skoro žádné funkce. Takže jako dočasné řešení jsem začal používat Feedreader a třeba časem přijdu na něco lepšího.

Otázkou teď je, jestli se ještě vyplatí používat nějaké služby od Googlu, když člověk nikdy neví kdy se rozhodnou něco ukončit.

MSI EX620X – výměna větráčku

Po půl roce od čištění větráčku mého notebooku se opět objevily podivné zvuky, které mě rušily při mé usilovné práci. Po pečlivé úvaze jsem se rozhodl ho tentokrát nečistit, ale rovnou vyměnit za nový. Sehnat náhradní větráček do notebooku není jednoduché. Naštěstí existují vetracky.cz, kde jsem sehnal typ, který jsem potřeboval.

Samotná výměna probíhala podobně jako čištění. Odmontoval jsem celou konstrukci chlazení ke které je větráček přidělaný a vyměnil jsem ho za nový. Očistil jsem všechny dotykový plochy, natřel jsem je novou pastou a zase jsem všechno namontoval zpátky.

Po zapnutí počítače jsem slyšel krásné ticho. Rozhodl jsem se provést nějaký zátěžový test pomocí nějaké náročnější hry abych viděl, jak kvalitně bude nový větráček chladit. Po několika minutách jsem stále slyšel krásné ticho, ale klávesnice začínala být neobvykle horká. Proto jsem si spustil program ukazující teplotu uvnitř notebooku. Vzhledem k teplotě 90 °C mi došlo, že větráček asi tak úplně nevětrá.

Po opětovném rozebrání a zkoumání závady jsem objevil problém. Lopatky nového větráčku jsou o kousek delší než u starého a proto dřeli o krycí plech. Jako řešení nakonec stačilo podložit plech podložkami ze stavebnice Merkur. Tím sice vznikla mezera, která není ideální, ale nic už nedře a všechno bez problémů funguje.

výměna větráčku notebooku

výměna větráčku notebooku

výměna větráčku notebooku

výměna větráčku notebooku

výměna větráčku notebooku

TPB AFK: The Pirate Bay Away From Keyboard

Dokument o soudním procesu se zakladateli nejvyužívanější stránky pro sdílení dat. Film je opravdu pouze o soudním procesu a vlastně vůbec nevysvětluje jak sdílení dat pomocí The Pirate Bay funguje. Zato je dobře vidět jak filmové společnosti, které žalují zakladatele této stránky, lžou a podplácí lidi aby dosáhly svého. Celý dokument hodně připomíná příklady soudních procesů z knihy Svobodná kultura.

Dokument je původně publikovaný pomocí YouTube a stránky The Pirate Bay. Kromě původní anglické verze se dá na Youtube najít už i česká verze, ale díky závěrečné větě žádající o sdílení filmu, je možné stáhnout ho i z nejrůznějších úložišť. Sdílení tohoto dokumentu je legální díky tomu, že je vydán pod licencí creative commons BY-NC-ND.

plakát filmu TPB AFK: The Pirate Bay Away from Keyboard

Ahoj všichni!

Vítejte ve WordPressu. Toto je váš první testovací příspěvek. Můžete ho upravit, nebo smazat a postupně pak začít s tvorbou vlastního webu.

WordPress Vás přivítal a já Vás vítám také. Začínáme s čistým stolem. Chtěl bych upozornit, že v komentářích nefungují barevná jména z původního blogu, takže tam nezkoušej psát místo jména heslo.