Pájův blog

Windows 8.1

Sice jsem si říkal že k tomu nikdy nedojde, ale stalo se to. Přešel jsem z Windows 7 na Windows 8.1. Nevím jak moc jiný byly první Windows 8, ale v současnosti je to skoro stejný systém jako Windows 7 a každou další aktualizací se jim to víc a víc podobá. Takže rozdíl je v podstatě jenom v rychlosti a nárocích na hardware. Je samozřejmě dobrý vědět co a jak si nastavit. Takže přidávám pár typů. Některé platí jak pro Windows 7 tak Windows 8 dokonce i Windows XP.

  1. Zapnutí normální plochy (místo Metra) po startu a vypnutí navigace v rozích. Stačí kliknout pravým tlačítkem myši na hlavní panel a zvolit vlastnosti. Všechno se pak nastavuje v záložce Navigace.
  2. Přidání panelu snadného spuštění (takové ty malé ikonky na panelu, které byly ve Windows XP) na hlavní panel. Opět kliknout pravým tlačítkem myši na hlavní panel. Rozbalit Panely nástrojů a zvolit Nový panel nástrojů. Do řádky s cestou pak stačí zadat %appdata%\Microsoft\Internet Explorer\Quick Launch otevřít a kliknout na vybrat složku.
  3. Přesunutí složky Dokumenty nebo Obrázky na jiný disk. Stačí si vytvořit složku tam, kde jí chcete mít a nějak si jí pojmenovat. Pak stačí kliknout pravým tlačítkem myši na originální složku která má umístění obvykle C:\Users\jméno. Otevřete vlastnosti a v záložce Umístění zvolíte Přesunout. Tam zadáte tu novou složku, kterou jste si vytvořili.
  4. Změny seznamu Aplikací v nabídce Start. Zástupci aplikací se nachází ve dvou složkách. Pro určitého uživatele je to složka C:\Users\jméno\AppData\Roaming\Microsoft\Windows\Start Menu a pro všechny uživatele je to složka C:\ProgramData\Microsoft\Windows\Start Menu. Případně místo Start Menu lze použít Nabídka Start. Čeština je jenom pro zobrazování. Složky jsou ve skutečnosti pojmenované anglicky.
  5. Poslední důležitý bod je najít někde ikonu Tento počítač a kliknout na ní pravým tlačítkem a zvolit vlastnosti. V okně které se otevře je v levém sloupečku volba Upřesnit nastavení systému. A tam je možné měnit nastavení pro výkon. Například je možné vypnout stíny, animace a jiné nesmysly, které jenom zpomalují počítač a nejsou k ničemu.

Když se tak koukám na to jak jsem přecházel z Windows XP na Windows 7, tak to rozložení plochy je pořád stejný.

plocha Windows 8.1

Duolingo

Duolingo je aplikace pro výuku jazyků, která už má po světě miliony uživatelů a od října 2014 umožňuje i výuku angličtiny z češtiny. Nebo je možné učit se jiný jazyk třeba z angličtiny. Pokud už tu angličtinu tedy umíte. V nabídce je například švédština nebo esperanto.

Duolingo

Aplikaci vymyslel Luis von Ahn a ve videu z TEDx Talks vysvětluje čím je Duolingo tak výjimečné a proč je lepší než placené programy, přesto že je zdarma. Přímo na stránkách aplikace jsou pak informace o studii podle které je 34 hodin na Duolingo stejně efektivních jako 1 semestr studia jazyka na univerzitě. (Studie probíhala v Americe a počítá se s tím, že kurz v jednom semestru trvá déle než těch 34 hodin.)

Řízkování rozmarýnu

Rozmarýn mi po zimě zase pěkně obrostl a aby se pěkně větvil, rozhodl jsem se ho zastřihnout. Zastřižené konce byly v dolní polovině holé, takže jsem je zasadil do země a uvidíme jestli pustí kořínky.

rozmarýn

rozmarýn řízky

Kvetoucí rozmarýn

Konečně se udělalo dostatečné teplo abych zkontroloval svůj rozmarýn. Přes zimu trochu zežloutl a opadal, ale začal kvést, takže to vypadá, že je stále ještě živý.

kvetoucí rozmarýn